Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

My fair... Audrey!

Σαν σήμερα, πριν από 82 χρόνια, γεννήθηκε στο Βέλγιο η Audrey Kathleen Ruston. Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας της πρόσθεσε στο οικογενειακό επώνυμο ένα ακόμα και με αυτό έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό. Η νεαρή δεσποινίς Hepburn ασχολήθηκε αρχικά με το μπαλέτο και μεταπήδησε στην υποκριτική, όχι μονο λόγω της γνώμης της δασκάλας της πως πιθανότατα δε θα γινόταν ποτέ πρίμα μπαλαρίνα, αλλά και λόγω των υψηλότερων οικονομικών απολαβών που είχε ως ηθοποιός σε σχέση με τα χρήματα που κέρδιζε από το χορό.

Εμφανίστηκε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, αλλά ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε το 1953, με το ρομαντικό "Roman holiday".

Για το ρόλο της Ανν, της πριγκίπισσας που βολτάρει με vespa στη Ρώμη παρέα με τον Gregory Peck, τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου. Την ίδια χρονιά κέρδισε και το αντίστοιχο βραβείο Tony, για την ερμηνεία της στο θεατρικό "Ondine".

Με το Όσκαρ ανα χείρας.

Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων "Sabrina", "Funny Face", "The Nun's story" και βέβαια ο ρόλος της Eliza Doolittle στο "My fair Lady".H-χαμηλών τόνων μεν, πάντα σικ δε- Hepburn, κέρδιζε τις εντυπώσεις όχι μόνο σαν ηθοποιός, αλλά και σαν είδωλο της μόδας. Μούσα του Hubert de Givenchy, ο οποίος δημιούργησε πολλά από τα κοστούμια για τις ταινίες της, μπορεί να μη διέθετε τις σέξι καμπύλες της Marilyn είχε όμως ένα απόλυτα προσωπικό στιλ, κομψό και classy.

Ο Givenchy δημιούργησε για εκείνη το άρωμα "L'interdit".

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας της ήρθε αναμφισβήτητα το 1961, όταν έδωσε σάρκα και οστά στη Holly Golightly, την ηρωίδα που γέννησε η φαντασία του Truman Capote. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δει την ταινία, δύσκολα δε θα αναγνωρίσει τη Hepburn που, φορώντας μικρό μαύρο φόρεμά δια χειρός Givenchy και τιάρα στα μαλλιά, παίρνει "Breakfast at Tiffany's".


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυαλιά που φοράει στην ταινία δεν είναι τα -all time classic- rayban wayfarer, όπως συνήθως αναφέρεται, αλλά Oliver Goldsmith.



Εδώ με λευκά Oliver Goldsmith.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, λόγω των δύσκολων παιδικών χρόνων που πέρασε σαν παιδί κατά τη διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου, διετέλεσε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef και βραβεύτηκε για την προσφορά της.

"Funny face"!

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα κείμενο με "συμβουλές ομορφιάς", το οποίο αποδίδεται στη Hepburn ("...για όμορφα μαλλιά αφήστε ένα παιδί να τα χαϊδέψει μια φορά τη μέρα..."). Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι ναι μεν πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα της ποιήματα αλλά το έχει γράψει ο Sam Levenson και ονομάζεται "Time tested beauty tips".

Ομοίως...

Πολλά είναι, όμως, τα quotes που -ορθώς- αποδίδονται στην Audrey Hepburn. Δύο από τα πιο γνωστά είναι το "Nothing is impossible, the word itself says 'I 'm possible'!" και "I don't want to be alone, I want to be left alone". Παραθέτω κι εγώ τα αγαπημένα μου:

"Let's face it, a nice creamy chocolate cake does a lot for a lot of people; it does for me!"
και
"If I'm honest I have to tell you that I still read fairytails - and I like them best of all!"



Έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 1993, στην Ελβετία, σε ηλικία 63 ετών.

6 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Καλοριζικοοοοοοοοο!

mahler76 είπε...

αγαπάμε!!!!

Καλορίζικο :)

DaisyCrazy είπε...

Λατρεμένη η Audrey και ειδικά στις γεμάτες αισιοδοξία και χαμόγελο ταινίες της ήταν αέρινη, διασκεδαστική, μια σκέττη απόλαυση!

Φιλάκια και καλορίζικο!!!

Dorothy είπε...

@Δημιουργία
Merci beaucoup!

Dorothy είπε...

@mahler76
Σ'ευχαριστώ πολύ! :)

Dorothy είπε...

@DaisyCrazy
Ήταν υπέροχη η Audrey!
Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!